Posted on

Viisaat valinnat

Ihmisen elämä on täynnä valintoja. Päivittäin useita, pieniä valintoja –elämän eri vaiheissa isoja, merkittäviä valintoja. Kaikki ne omalla tavallaan ja painoarvollaan ohjaavat elämäämme ja saattavat ”naulata” myös työelämän ja uramme.

Ne suuret valinnat liitämme useimmiten puolison/elämänkumppanin, koulutuksen ja työpaikan valintaan. Näiden valintojen onnistumista me sitten mittaamme ja arvioimme läpi elämän.

Valinnassa onnistumista auttavat riittävät perustiedot, hyvä valmistautuminen, hyvä itsetuntemus, kokemus, oikeanlainen motivaatio ja tietenkin luotettavat arviointimenetelmät.

Koulunsa päättänyt nuori on monien valintojen edessä. Onneksi Suomessa yhteiskunta on jo lähes sadan vuoden ajan tukenut ihmisten sijoittumista heille sopiviin ammatteihin ammatinvalinnanohjauksen avulla. Sopivan ammatin löytyminen on yhteiskunnallisesti tärkeä seikka erityisesti Suomessa, jossa opiskelu lähes poikkeuksetta on opiskelijalle ilmaista. Itselleen sopimattoman tai kiinnostamattoman alan opiskelun aloittaminen ja myöhemmin keskeyttäminen on kallista yhteiskunnalle ja opiskelijalle joskus jopa tuhoisaa.

Toinen tärkeä yhteiskunnallinen intressi syntyy siitä, että työstään kiinnostuneet ihmiset menestyvät paremmin tehtävissään ja sitoutuvat niihin paremmin. Jos yksilön edellytykset eivät sovi yhteen ammatissa tarvittavien ominaisuuksien kanssa, seuraa tehottomuutta ja tyytymättömyyttä, viihtymättömyyttä ja usein lopulta työsuhteen päättyminen.

Huolellinen valintaan panostaminen on yleensä aina kaiken vaivan arvoista. On arvioitu, että hyvä työntekijä on vähintään kaksi kertaa niin tuottava kuin huono työntekijä samassa tehtävässä. Mitä vaativammasta työstä on kyse, sitä suurempi ero on keskinkertaisen ja hyvän työntekijän välillä.

Taloudelliselta kannalta on siis erittäin tärkeää, että luotettavien henkilöarviointien avulla tehdään viisaita valintoja –eli onnistutaan löytämään juuri ne kaikkein parhaimmat kyseiseen tehtävään sopivat henkilöt.

Uuden henkilön palkkaaminen on aina organisaation kannalta investointi tulevaisuuteen, joka aiheuttaa alkuvaiheessa kustannuksia ja ajankäyttöä. Oleellista on muistaa, että onnistunut valinta on työnantajan ja työnhakijan yhteinen tavoite ja etu.

 

Pentti Syrjänen, KTT.

Kirjoittaja on Luotaimen hallituksen puheenjohtaja ja pitkän linjan henkilöstöjohtaja. Pentti on myös tehnyt väitöskirjansa henkilöarvioinnista.

 

 

Tags: , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 7.12.2020 – 24.3.2022.
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Luotaimen uusi asiakaslehti 2020 on ilmestynyt!
Lue lehti tästä

Luotaimessa alkaa johtamisen ja yritysjohtamisen koulutusohjelma 9.12.2020 – 5.4.2022.
Koulutuksen tavoitteena on antaa johtaja- tai päällikkö asemassa olevalle henkilölle valmiuksia kasvaa tehtävässään ja johtaa organisaatiotaan myös muutostilanteissa. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää