fbpx

Työnantajabrändi

helmi 22, 2019 | Blogi

Millaisen työnantajabrändin sinä rakennat?

Family sitting in hammock

Yrityksissä hiotaan kilpailuetuja, erottautumista ja panostetaan asiakaskokemukseen. Brändi halutaan johtaa sellaiseksi, että sen kuullessaan asiakkaalle syntyy tietty mielikuva, luottamus ja ostohalu. Ajatuksissa ovat asiakkaat, hyvä niin.

 

Uusi sukupolvi muuttaa maailmaa.

Olisiko vihdoinkin aika vahvistaa radikaalisti brändiä suhteessa työnantajakuvaan? Tiedämme, että nuoremmilla sukupolvilla on halu tehdä työtä, jolla on merkitystä ja halu työskennellä yrityksessä, jonka arvot vastaavat heidän omia arvojaan. Tiedetään, että identiteetti rakentuu tänään pääosin muista tekijöistä kuin työstä. Päivittelemällä nuorempien erilaisia asenteita ja sitoutumattomuutta ei edistetä mitään. Kannattaisi katsoa asiaa brändin näkökulmasta. Millainen työpaikka imee hyviä tekijöitä?

 

Uskallammeko muotoilla työtä sen tekijöiden elämäntilanteeseen sopivammaksi?

Perhe ja oma aika ovat nousussa. Onko yrityksemme perhemyönteinen? Millainen maine meillä on perheellisille työntekijöille? Voisimmeko kehittää kilpailuedun tästä näkökulmasta? Uskallammeko muotoilla työtä sen tekijöiden elämäntilanteeseen sopivammaksi ja mitä se maksaa, mikä voisi olla panostuotos -suhde? Olisiko mahdollista tukea intohimoa työhön ja mahdollistaa samalla hyvä äitiys tai isyys? Onnistuneella, kiinnostavalla ratkaisulla viestitään yrityksen arvoista, ei vain työsuhde-eduista.

Entä työaikakysymys laajemmin? Voisi hyvinkin löytyä yksilöllisiä työnantajalle ja työntekijälle mielekkäitä työaikoihin liittyviä ratkaisuja. Uudistumista tosin estävät vielä vanhakantaiset näkemykset niin ammattiyhdistysliikkeessä kuin lainsäätäjienkin piirissä. Ei uskoisi, että eletään 2000-luvulla, yksilöllisyys ja projektimaisuus kun ovat tärkeitä tekijöitä potentiaaleille työntekijöille.

 

Jos yrityksen kotisivut rakennettaisiin asiakasnäkökulman lisäksi vetovoimaisen työnantajakuvan idealle, se olisi jo sinällään kilpailuetu

Uudistuvassa työelämässä puhuttavat asian omistajuus, autonomia ja innostus. Oman työpanoksen yhteys isompiin tavoitteisiin nähdään tärkeänä.  Ilmastomuutos, vastuullisuus ja eettisyys vahvistuvat ihmisten arvoasteikossa – Niin paljon mahdollisuuksia ja elementtejä löytää kilpailuetuja ja kehittää vetovoimaista työnantajabrändiä! Edellä mainitut asiat ovat valovuosien päässä keskustelusta, jossa haikaillaan vielä pitämättömien sairauslomien perään.

Viimeinen pointti. Jos yrityksen kotisivut rakennettaisiin asiakasnäkökulman lisäksi vetovoimaisen työnantajakuvan idealle, se olisi jo sinällään kilpailuetu edellyttäen, että annettu kuva on totta. Niin vähän työnantajabrändin johtaminen näkyy yritysten viestinnässä muutamaa iloista poikkeusta lukuun ottamatta.

 

Merja Talkio-Vilanen

Luotain Consulting Oy

Yritysjohdon valmentaja,

ELY-keskuksen hyväksymä asiantuntija Pk-yritysten kasvuvalmiuksien ja liiketoiminnan uudistumisen kehittäminen

1 Kommentti

  1. Katri Tulokas

    Työnantajabrändin merkitys näkyy jo hyvin asiaktuntijaorganisaatioissa. Ilokseni olen pannut merkille, että työnantajabrändiä näkyy jo perinteisissäkin yrityksissä. Tärkein tekijä työnantajabrändin rakentamisen aloittamisen kannalta on mielestäni yrityksen johdon, hallituksen, omistajatahojen todellinen sitoutuminen henkilöstön hyvinvointiin ja sen kehittämiseen.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto