Posted on

Työn iloa vuodelle 2011

Millä sinä pidät yllä omaa työn iloasi?

”Kun työ on ilo, on elämä autuutta. Kun työ on velvollisuus, on elämä orjuutta” kertoi Aamulehdessä 9.1.2011  Jari Jokilampi, Pirkanmaan yrittäjien toimitusjohtaja oman mottonsa, joka oli lainattu Maksim Borkin ohjeesta.

Toisaalta samaisessa Aamulehden numerossa 9.1 haastateltiin Sisko Metsoa, joka työskentelee lähihoitajana Koukkuniemen vanhainkodissa. Hän kommentoi omia toiveitaan työn iloon liittyen: ”työntekijänä toivon, että työn tekemisen edellytykset olisivat hyvät, että saisin käyttää koko osaamistani ja kommunikaatio työpaikalla olisi mahdollisimman hyvää, suoraa ja avointa”

Mikä sinulle on tärkeää? Mikä ruokkii sinun työn iloasi?

Tavoitteeksi työn ilo

Mikäli ajattelet, että kyllä, minä haluan kokea iloa työstäni ja siihen voisi olla nyt hyvä havahtua…ja vieläpä asettaa se omaksi tavoitteeksini vuodelle 2011.

Yksi  hyvä menetelmä tähän on, tehdä itselleen ns. AARREKARTTA.

Ota esille paperia ja värikyniä. Kirjoita paperin yläosaan vuosi 2011. Lähde piirtämään ja/tai kirjoittamaan paperille minkälaista haluaisit, että elämäsi vuonna 2011 on työn näkökulmasta. Myönteinen tavoitteen asetanta on tärkeää, samoin preesens muoto sekä konkreettisuus.

Esimerkiksi:  Jos olet esimies ja yksi merkittävä työn iloa tuottava tekijä itsellesi on mielihyvää tuottavat ja sujuvat esimies-alais- ja työtoveruus suhteet. Mielessäsi saattaa olla, vaikka tietyn tyyppinen esimies-alaissuhde, joka on ollut sujumaton ja  sinulle vaikea. Saattaa olla,  että viime vuoden aikana, se on nakertanut omaa työnilon kokemustasi paljon.

Piirrä AARREKARTTAAN vaikka, oma kuvasi, väreillä, jotka kertovat sinulle  tasa-painosta, vakaudesta ja hyvästä olosta. Voit lisätä sanoina miltä sinusta tuntuu. Kirjoita tai piirrä  minkälaisen haluaisit suhteen alaiseesi/työtoveriisi olevan. Esimerkiksi, jos huomaat, että olet mielessäsi provosoitunut ko. vuorovaikutussuhteessa paljon. Todennäköisesti valitsisit sanoiksi: ”suhde ja/tai tunteet alaiseen/työtoveriin liittyen  ovat neutraalit”. Piirrä ja/tai kirjoita -kuvaa sinulle merkityksellisin tilanne. Minkälainen olisi tavoiteltava tila, vaikka oleellimman toiminnon sujuvuuden kannalta. Mikä on oleelisinta oman työnilosi näkökulmasta?

Toisaalta sinulla saattaa esimerkiksi olla tunne, että kaaos näyttelee liian suurta osaa työpöydälläsi. Voisit piirtää AARREKARTTAASI kuvan työpöydästä ja/tai vaikka kalenterista, jossa asiat ovat järjestyksessä, kaikella on aikansa ja paikkansa. Kuvaa tarkasti vaikka kalenteriviikko näkymää. Miltä se näyttää, kun sinulla on vahva hallinnan tunne ja tunne, että työasiat ovat järjestyksessä.

Piirrä ja/ kirjoita tarkasti. Käytä värejä, jos ne puhuttelevat sinua. Toiselle  punainen kuvastaa dynaamisuutta, vahvuutta ja jämäkkyyttä, esim. vihreä rauhaa ja tasapainoa ja hyvää sekä helppoa vuorovaikutusta, keltainen saattaa kuvastaa  iloisuutta ja innostusta, sininen ehkä tarkkuutta ja hyvin organisoitua työtä. Toiselle taas oman AARREKARTAN mittasuhteet ovat tärkeitä. Esim. kuinka suuri osa piirroksesta/kartasta on varattu eri työasiolle.  Tärkeintä on mikä puhuttelee sinua? Mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä? Ja mikä merkityksellistyy sinulle juuri oikealla tavalla? Mikä sinulle on oleellista työnilon saavuttamiseksi?

Tehokasta on kirjata ihan numeerisiakin tavoitteita.

Onnea, menestystä ja työn iloa vuodelle 2011

Kokeile, saatat ällistyä kuinka hyvin AARREKARTTA toimii…kun siihen on käytetty aikaa ja vaivaa. …ja olet oikeasti pysähtynyt miettimään, Mikä on sinulle tärkeää? Ja mitä haluat saavuttaa?

Toivotan sinulle oikein hyvää Uutta Vuotta, tehdään tästä paras mahdollinen vuosi 2011. Työn iloa!

Pia Vilanen, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja, Luotain

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Ensimetrin tukemat Yrittäjä coaching ryhmät ovat alkaneet, seuraavassa ryhmässä, joka alkaa Tampereella 16.9. klo 9.00 - 10.30 on tilaa. Kysy lisää: marjo.ronka@luotain.net
Coachingissa saat tukea yrittäjänä toimimiseen sekä oman liiketoimintasi kehittämiseen. Kysy ryhmistä ja ilmoittaudu mukaan. Ensimmäisen tilikauden yrittäjät saavat coachingin maksutta. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 22.9.2020 – 21.12.2021. VIELÄ MUUTAMA PAIKKA VAPAANA
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää