Posted on

Ratkaisukeskeinen vuorovaikutus

Miksi myötäelävää rakentavaa vuorovaikutusta?

Olen ollut työelämässä jo pitkään ja erilaisissa rooleissa: työntekijänä, esimiehenä, tiiminvetäjänä, mentorina. Olen valmentanut nuoria esimiehiä ja saanut oivallisen näköalapaikan työelämän moninaisiin tilanteisiin.

Työnohjauksen yhtenä keskeisenä tavoitteena näen yksilön ja työyhteisön toimijuuden vahvistamisen. Voimakas tahtotilani on vahvistaa ja ymmärtää ihmistä työelämän vaativissa tilanteissa ja auttaa häntä löytämään uusia näkökulmia omaan tilanteeseensa.

Avainasemassa ymmärrys ja läsnäoleva kuunteleminen

Kiinnostuin nvc-menetelmästä (non violence communication), koska se tarjoaa erinomaisen keinon ihmisten väliselle rakentavalle vuorovaikutukselle. Myötäelävä rakentava vuorovaikutus on rehellistä ja avointa itseilmaisua, jossa kuuntelemisella on tärkeä rooli. Se tarjoaa tulkintojen sijaan näkökulmia ja ymmärrystä ihmisten välille.

Esimiesten valmennuksissa ja työnohjauksissa olen huomannut, että vuorovaikutus (tai sen puute), erilaiset työyhteisön ihmistyypit sekä haastavat tilanteet nousevat usein teemoiksi. Vaikeiden tilanteiden ottaminen puheeksi ja varhainen puuttuminen tilanteisin ovat minulle omasta esimiestyöstä tuttuja. Avoimella keskustelulla olemme ohittaneet ohjattavieni kanssa monta karikkoa.

Myös työnohjaajana olen saanut positiivista palautetta aidosta kiinnostuksestani ja läsnäolevasta kuuntelemisesta. Minulle on tärkeää, että ohjattaville yksilöille syntyy kokemus siitä, että on tultu kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Korostan työnohjauksessa herkkyyttä kuunnella ja ymmärtää ohjattavaa. Prosessimainen sovittelu tarjoaa hyvän ja kustannustehokkaan tavan haasteellisten tilanteiden purkamiseen.

Ohjaajana tämä on vahvistanut käsitystäni siitä, että puhumalla asiat paranevat.

Ohjattavia useilta toimialueilta

Työyhteisösovittelijaksi kouluttauduin siinä vaiheessa, kun havahduin työelämän erilaisiin haasteellisiin tilanteisiin. Kaipasin näiden tilanteiden ratkaisemiseen laajempaa osaamista.

Ohjattavani ovat tulleet useilta toimialueilta; mielenterveys- ja päihdepuolelta, lastensuojelusta, ikäihmisten hoivapalveluista ja vammaispalvelusta. Olen myös ohjannut kunnan valvontaviranomaisia ja päivähoidon työntekijöitä ja esimiehiä.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan tilanteestanne!

Katrina Kuusela

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Ensimetrin tukemat Yrittäjä coaching ryhmät alkavat 19.5. ja 20.5. klo 14.30 - 15.30.
Coachingissa saat tukea yrittäjänä toimimiseen sekä oman liiketoimintasi kehittämiseen. Kysy ryhmistä ja ilmoittaudu mukaan. Ensimmäisen tilikauden yrittäjät saavat coachingin maksutta. info@luotain.net Lue lisää

Luotain kehittää kiivaasti uusia etänä tarjottavia palveluita.
Luotaimen ensimmäiset verkkokurssit on julkaistu. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Lähiesimiehen koulutus uusi ryhmä 25.8.2020 - 25.11.2021
Nyt mahdollisuus saada tukea omaan esimiestyöhön. Lähde mukaan esimieskoulutukseen, jossa on huippukouluttajat. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 22.9.2020 – 21.12.2021
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää