Posted on

Omien arvojen mukaan

Tasapanoa_smallJoskus epämääräinen ahdistus saattaa johtua siitä, että se mitä pidät tärkeänä, ei näy arjen valinnoissasi.

Pysähtyminen auttaa. Saatat havahtua ja löytää itsesi täyttämästä odotuksia, joita kuvittelet toisten ihmisten sinulta odottavan. Itselle tärkeiden asioiden kirkastaminen auttaa selkiyttämään sitä, minkälainen ihminen haluaa olla, minkälaisia valintoja haluaa tehdä ja mihin asioihin haluaa mm. käyttää aikaansa. Omien arvojen mukaan tehty työ on tekijälleen voimaannuttavaa ja merkityksellistä.

Teen paljon työtä myös sosiaali- ja terveysalalla henkilöstön ja johdon parissa. On huikeaa katsoa hoitajaa, joka aidosti kohtaa vanhuksen, arvostaa häntä ja näyttää nauttivan naurua kuplivasta hetkestä ihan yhtä paljon kun ikääntynyt hoidettavansa. Hetkessä on lämpöä ja arvostusta. Todennäköisesti hetki heijastaa työntekijän arvomaailmaa. Myös johdon työnohjaajana minulla on mahdollista nähdä arjen valintoja, jotka pohjautuvat tärkeinä pidettyihin arvoihin ja suinkaan aina raha ei ole se, mikä ratkaisee.

Arkityössäni keskustellaan paljon arvoista ja kuinka arvot näkyvät käytännön tekemisessä työpaikalla. Yrityksen arvot muodostavat suuntaviivat yhteiselle tekemiselle ja niihin tulee jokaisen sitoutua. Ja  näin usein onkin. Saan nähdä arjessani upeita hoitoalan työpaikkoja, joissa työntekijät sitoutuvat yhteisiin arvoihin ja hoitavat hoidettaviaan yhteisten arvojen mukaisesti, lämmöllä ja suurella sydämellä.

Näen työssäni toisinaan myös epäeettisyyttä. Ihmiset tekevät myös vääriä valintoja: käyttävät valtaa väärin, vetävät mattoa toistensa jalkojen alta, puhuvat pahaa selän takana ja suhtautuvat asiakkaittensa tarpeisiin välinpitämättömästi. Arvokeskustelu havahduttaa. Olen nähnyt, kuinka voimaannuttavaa tekijälleen on, kun arvot alkavat ohjata tekemisiä vahvemmin. Silloin uskaltaa astua saappaisiin pikkukenkien sijaan ja valita toisin, vaikka kuvittelisi muiden muuta odottavan. Silloin puhuu omalla äänellä, välittää ja uskaltaa tehdä myös vaikeita valintoja.

Elämä, jossa toteutamme omia arvojamme, on mielekästä ja merkityksellistä.

Työnohjaus on erinomainen keino kirkastaa arvojaan ja sitä kuinka voisi liikkua omia arvojaan kohti, voimaantua  ja kehittyä. Oppiminen tapahtuu tällöin ”syvältä” ja on kestävää.

Pohdiskele vaikka alla olevia arvoja. Mitkä niistä ovat sinulle tärkeitä?

Aitous, Rohkeus, Oikeudenmukaisuus, Ystävällisyys, Vapaus ja Riippumattomuus, Läheisyys, Vastuullisuus

 

Arvokasta työtä!

 

Pia Vilanen

Toimitusjohtaja, Johdon työnohjaaja Master CSLE® TyönohjaajaSTOry

Luotain Consulting Oy

 

 

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Luotaimessa englanninkieliset valmennuspalvelut vahvistuvat
Tiesitkö, että Luotaimesta on mahdollista tilata työkielenään englantia käyttäville ryhmille mm. tiimivalmennusta, johdonvalmennusta, työyhteisösovittelua tai vaikka mindfulness kursseja

Luotain mukana syksyllä mm. Work Goes Happy tapahtumassa Tampereen Varalan Urheiluopistolla 4.10.2019 "unelmien työpäivänä"
Mukana Luotaimesta monia valmentajia. Tällä kertaa puheenvuoromme pitää Tuula Kiuru-Ahvonen. Tapahtuma striimataan 15 000 osallistujalle ympäri Suomen.

UUTTA! Luotaimen työhyvinvointivalmentajan ja työterveyspsykologin työhyvinvointiohjelma starttaa toukokuussa
Nyt mahdollisuus saada tukea omaan hyvinvointiin ihan uudella ja innostavalla tavalla. Ohjelmassa mukana myös firstbeat mittaus. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää