Posted on

Jeffrey K Liker, Toyota way

Jeffrey K Liker, Toyota way ja arvostava toimintakulttuuri

Kansainvälisesti tunnettu, Toyota Way -kirjan kirjoittaja ja strategisen johtamisen asiantuntija, professori Jeffrey K. Liker luennoi Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla 3. kesäkuuta 2011. Likerin keskeisenä ideana on, että yritys voi saavuttaa huipputehokkuuden ihmiskeskeisellä johtamisella ja työntekijöiden kunnioittamisella. Liker:n mukaan tätä johtamisfilosofiaa noudatetaan menestyksellisesti Toyota-konsernissa.

Toyotan tarinasta puhuttaessa voittopuolisesti on keskitytty kuvaamaan Leanin prosessijohtamisen filosofiaa, jonka ydin on parantaa asiakkaan kokemaa arvoa eliminoimalla ei-arvoa tuottavia toimintoja. Prosessin sujuminen ja hukkatoimintojen karsiminen parantaa varmasti yrityksen tuloskuntoa, mutta kuinka suuri osuus Toyotan menestyksestä on johdettavissa juuri ihmiskeskeisestä ja työntekijöiden kunnioituksesta lähtevästä ajattelutavasta?

Arvostavalla toimintakulttuurilla voidaan lisätä merkittävästi yrityksen kannattavuutta ja kilpailukykyä

Me Luotaimessa uskomme, että arvostavan kulttuurin tietoisella rakentamisella voidaan lisätä merkittävästi yrityksen kannattavuutta ja kilpailukykyä. Yhdysvaltalainen psykologi Barbara Fredrickson on todistanut lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissaan, miten myönteiset tunteet auttavat ihmisiä luomaan uutta, löytämään uusia ratkaisuja, yhdistämään voimavaransa ja parantamaan henkilösuhteitansa. Hyvät henkilösuhteet taas suojaavat stressitekijöiltä ja saavat työn sujumaan.

Mitä enemmän organisaatiossa on epäluottamusta sitä vaikeampaa työn johtaminen on.

Tutkimukset osoittavat, että pelko, viha, ahdistus ja stressi kaventavat näkökenttää ja ajattelua. Arvostuksen puute lisää epäluottamusta ja epäluottamus taas etäännyttää ihmisiä toisistaan ja saa heidät tuntemaan toisensa vastustajikseen ja vihollisikseen. Mitä enemmän organisaatiossa on epäluottamusta sitä vaikeampaa työn johtaminen on.

Poissaolot ja jatkuvat rekrytoinnit maksavat paljon

Jokaisessa työssä on vaatimuksia ja haasteita, mutta huolehtimalla riittävästä tuesta, hyvästä ”hengestä” ja työyhteisön voimavaroista, kuormittuneisuus lievenee. Mikäli työn vaatimukset kasvavat liian suuriksi suhteessa voimavaratekijöihin  työn tekijöiden terveys ja sitoutuneisuus heikkenee, joka johtaa poissaoloihin ja heikentävät suoriutumista työssä. Yksi sairaslomapäivä maksaa organisaatiolle noin 300 euroa, kun työntekijän palkka on 2 000e/kk. Palkan ollessa 4 000e/kk kustannukset ovat noin 700 euroa päivässä. Entä mitä organisaatiolle maksaa heikosti sitoutunut työntekijä kaikkine kerrannaisvaikutuksineen?

Rekrytointikaan ei ole halpaa lystiä. Yksinkertainenkin rekrytointiprosessi maksaa helposti vähintään 3000-4000 euroa organisaation sisäisiä kustannuksia. Kustannukset kohoavat kokonaiskustannuksiltaan helposti yli 10 000 euron.

Myös puolustusvoimien Säkylän toimipisteessä satsattiin arvostavan toimintakulttuurin syntymiseen

Onneksi monet yritykset ja työyhteisöt ovat havahtuneet arvostavan toimintakulttuurin merkitykseen. Arvostava toimintakulttuuri lisää työn iloa ja tuloksia, oli toimiala mikä tahansa. Luotain sai iloksemme tuottaa viime kaudella Arvostavaan toimintakulttuuriin liittyviä palveluita monille uusille asiakkaille. Lue esimerkki puolustusvoimilta. Jutun julkaisuun olen saanut luvan Länsi-Suomen Huoltorykmentin Esikunnasta.

 

Pia Vilanen, ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja Luotain Consulting:n Oy:n toimitusjohtaja

 

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 7.12.2020 – 24.3.2022.
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Luotaimen uusi asiakaslehti 2020 on ilmestynyt!
Lue lehti tästä

Luotaimessa alkaa johtamisen ja yritysjohtamisen koulutusohjelma 9.12.2020 – 5.4.2022.
Koulutuksen tavoitteena on antaa johtaja- tai päällikkö asemassa olevalle henkilölle valmiuksia kasvaa tehtävässään ja johtaa organisaatiotaan myös muutostilanteissa. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää