Posted on

Asiantuntija asiakaspalvelijana

Vakuuttava asiantuntija asiakaspalvelijana?Arvostava ASIAKASPALVELIJA

Työskentelin aikoinani eräässä asiantuntijatyöyhteisössä ja työtehtäviini kuului myös asiakaspalvelu ja neuvonta järjestämiini kyselytutkimuksiin liittyen. Ihmiskeskeisenä ihmisenä pidin ko. työalueesta työtehtävässäni, mutta muistan kuinka minua jännitti ensimmäisiin puheluihin vastaaminen. ”Mitä jos puhelussa kysytäänkin jotakin sellaista mihin en tiedä vastausta” –muistan murehtineeni. Vanhempi kollega ohjeisti minua: ” Olet vaan vakuuttava, se riittää”.

Vakuuttavuus asiantuntijatyössä on toki tärkeää, se herättää asiakkaassa luottamusta. Luotaimen asiakkaista monet ovat pyytäneet asiantuntija-alalle asiakaspalvelukoulutusta myös tästä näkökulmasta, että ”uskalletaan ottaa asiantuntemuksesta koppi”, ”uskalletaan ottaa kantaa oman asiantuntemuksen näkökulmasta” ja ikään kuin: ”rohkeutta omistaa oma asiantuntemus tai projekti”. Jokaiseen asiaan ei löydy vastausta apteekin hyllyltä, mutta asioita voidaan selvittää. Asiakas varmasti hyväksyy vastauksen: ” Otan tästä selvää ja palaan asiaan, esim. heti huomen aamulla, onko sinulle sopiva hetki, jos soitan kello 9.00?”

Luottamus on kultaakin arvokkaampaa

Luottamus on asiantuntijatyössä kultaakin arvokkaampaa. Vastuuntunto, loppuun asti asioiden hoitaminen ja asioihin joihin ei suoralta kädeltä vastausta löydy, tyynesti suhtautuminen ja asiaan palaaminen säilyttää asiakkaan luottamuksen varmasti parhaiten. Toisaalta oman osaamisensa ja tehtävänsä arvostaminen huokuu myös asiakkaalle. On erittäin miellyttävää toimia sellaisen ihmisen kanssa, joka nauttii työstään.

Jokaisen asiantuntemukselle sopivaa viestintää

No, alkuun kerroin, että minua jännitti ne vaikeat kysymykset. Todellisuudessa haastavat tilanteet olivatkin toisenlaisia. Ihmiset olivat kovin erilaisia, toinen vaati vastausta hanakasti ja no..tylysti, kun toinen olisi kertonut pitkään ja laveasti kaikenlaista asiaan kuulumatonta. Toisen asiantuntemus alaan liittyen oli erinomainen, jopa parempi kuin omani ja toisen asiantuntemus kovin vailinainen. Jokaista kuitenkin oli tärkeää kohdella kunnioittavasti ja saada kokemus aikaan, että puhelu oli miellyttävä ja vastasi asiakkaan tarvetta. Viestintä tuli olla jokaisen persoonalle ja asiantuntemukselle sopivalla tavalla esitettyä.

Oletko sinä ollut tilanteessa, jossa toinen alleviivaa omaa erinomaisuuttaan käyttäen ammattislangia, josta sinä selvästi et ymmärrä yhtään mitään. Yksi johdon työnohjaaja koulutuksen kollegoistani kertoi närkästyksestään kun oli ostamassa uutta tietokonetta ja asiakaspalvelija kertoi sitkeästi omalla ammattislangillaan koneen ominaisuuksista ja toimintakyvystä, vaikka kollegani oli jo huomauttanut, että ei ymmärrä asiakaspalvelijan puheesta mitään. Lopulta kollegani joka on lastensuojelualan asiantuntija tokaisi asiakaspalvelijalle: ”Voin minäkin kertoa sinulle varhaisen vuorovaikutussuhteen merkityksestä lapsen kehitykselle”.

Toki asiantuntijuudesta nauttiminen on perin inhimillistä. On kuitenkin eri asia asettua asiakkaan yläpuolelle ja jättää kohtaamatta asiakkaan tarve, kun nauttia omasta asiantuntijaroolista sellaisella tavalla, joka palvelee myös asiakasta parhaiten.

Vai mitä mieltä sinä olet?

Pia Vilanen, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja ja valmentaja, toimitusjohtaja, Luotain Consulting Oy

Tags: , , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 27.1.2021 – 27.4.2022.
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Luotaimen uusi asiakaslehti 2020 on ilmestynyt!
Lue lehti tästä

Luotaimessa alkaa johtamisen ja yritysjohtamisen koulutusohjelma 26.1.2021 – 5.4.2022.
Koulutuksen tavoitteena on antaa johtaja- tai päällikkö asemassa olevalle henkilölle valmiuksia kasvaa tehtävässään ja johtaa organisaatiotaan myös muutostilanteissa. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää