fbpx

Valintoja

maalis 3, 2016 | Blogi

Valintoja ja näkökulman vaihtamista arjessa ja työssä

Pair of shoes standing on a road with business concept

Teemme valintoja jatkuvasti – toiset valinnat teemme autopilotilla ja toisia pohdimme hyvinkin pitkään. Oikeastaan valinnoissa on kysymys näkökulman vaihtamisesta – mitä saan, jos luovun jostain. Valinnoillamme vaikutamme sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiimme. Valitsetko aamulla mustan kahvin vai puuro-marja-muna –kombon, kuittaanko lounaankin kahvilla vai proteiinipitoisella salaatilla? Miten voit, jos jatkat mustakahvi -linjalla seuraavat 5-10 vuotta? Oikeiden ja hyvien valintojen tekeminen ei ole aina helppoa, aivomme tekevät valintoja suuresta määrästä informaatiota ja tämän vuoksi havaintomme ovat aina selektiivisiä (Ruutu S. & Salmimies R.).

Osa valinnoistamme perustuu intuitioon, osaa kannattaa pysähtyä miettimään. Kuinka moni päätti vuoden vaihtuessa laihtua tulevana vuonna ja jättää herkut tai ainakin vähentää niiden syömistä. Ja kuinka monen hyvä päätös karahti kiville ja unohtui ensimmäisen Runebergin tortun myötä. Kun nyt kerran söin yhden, syön toisenkin ja kohtahan saa jo laskiaispulliakin. Oikeasti peli ei ole mitenkään menetetty yhden Runebergin jälkeen eikä vielä kahdenkaan – sekin on valinta, miten ”lankeamisen” jälkeen jatkaa.

Kaikkien valintojen jälkeen ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista aloittaa seuraavana päivänä puhtaalta pöydältä. Valinnat ja vaihtoehdot seuraavat meitä myös työpaikalle ja yksi huonojen valintojen tulos on työpaikan tulehtunut ilmapiiri. Se millaisen valinnan työyhteisön jäsenet tekevät päivittäisessä kanssakäymisessä toistensa kanssa on avain työhyvinvointiin. Kaikki kohtaamamme asiat ja tunteet, joihin keskitämme huomiomme, vahvistuvat. Tästä syystä työyhteisöissä on tärkeää kiinnittää huomio kieleen, mitä ja millä sävyllä puhutaan. Joku viisas onkin sanonut, että työpaikan tärkein sana on ”Huomenta”.

Rekrytointiprosessi on myös yksi työelämän isoista valinnanpaikoista. Kun rekrytointi ei vastaa ja tyydytä molempien osapuolien toiveita ja tarpeita on hukattu tunteja, viikkoja ja tuhansia euroja ja aiheutettu paljon pettymyksiä ja pahaa mieltä. Näkökulman vaihtaminen myös rekrytoinnissa voi tuoda uuden onnistumisen, kun tarkastelee omia kriteereitään kriittisesti voi työnhakija löytää itsestään aivan uusia puolia ja työnantaja saada kaivatun muutoksen uuden työntekijän muodossa. Antti S. Mattila kirjoittaa kirjassaan Näkökulman vaihtamisen taito (2011): ”Omista pinttyneistä mielipiteistä luopuminen on merkki henkisestä sopeutumiskyvystä.”

Onnistuneita ja hyvään johtavia valintoja voi onneksi opetella tekemään joko yksin tai luotettavan kumppanin kanssa.

Aloita opettelu jo huomenna aamulla hyvällä huomenella!

 

Annamaija Tolvila, Solution Focused Coach, ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja valmentaja.

Ps. Lähde mukaan Maijun ”Onnistu rekrytoinnissa, rekrytoi onnistuja -valmennukseen 15.3. Tampereella. Maiju on erittäin kokenut rekrytoinnin ammattilainen. Ilmoittaudu suoraan Maijulle: [email protected] tai [email protected]

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto