fbpx

Työniloa

touko 7, 2012 | Blogi

Työnilo löytyy tästä hetkestä

Työn iloa

Artikkelin on kirjoittanut Eeva Karakorpi ja se on julkaistu KIPUNOITA -lehdessä.

– Käsillä oleva hetki on avain työniloon, työnohjaaja Pia Vilanen neuvoo kyselijää, joka on kadottanut kykynsä nauttia työstään. Menneitä ja tulevia ei kannata miettiä liikaa. Paras on keskittyä siihen, mikä on tapahtumassa juuri nyt ja löytää hetken hyvät asiat. – Ihmiset joskus murehtivat ja stressaavat asioista turhan paljon, joko etukäteen tai sitten jälkeenpäin.  Ihmisillä on myös taipumusta olla ajatuksissaan kaikkialla muualla kuin paikalla, Pia Vilanen sanoo.

Kun siis näppäilet tietokonetta tai istut palaverissa tai moppaat lattiaa, yritä keskittyä siihen mitä teet. Ei kannata miettiä, miten hankala seuraava työvaihe tuleekaan olemaan. Ei myöskään ole hyväksi vilkuilla syrjäsilmällä lähellä ahertavaa työkaveria ja muistella, mitä tyhmää hän eilen päästikään suustaan. Parempi on katsoa häntä suoraan ja avoimesti ja olla valmiina näkemään ja kuulemaan häntä juuri nyt. – On hyvä olla aidosti läsnä ja tunnustaa täysin hetken ja ihmisten arvo.

Pienillä askelilla

Pia Vilanen on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja sekä työyhteisö- ja esimiesvalmentaja. Hän on myös Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja.

Ratkaisu- ja voimavarasuuntautuneisuus on yksi myönteinen ajattelu- ja suhtautumistapa. Siinä pyritään pitämään maalaisjärki ja konkreettiset suunnitelmat voimakkaasti mukana. Tämän ajattelutavan mukaan mahdollisuus uuteen on aina olemassa. Ongelmankin takana on unelma, joka ei ole vielä toteutunut. Toiveiden ja realismin välillä haetaan tasapainoa. Työskentelytapaan kuuluu asettaa tavoitteita ja pyrkiä niitä kohti pieni askel kerrallaan.

Ratkaisukeskeisyyden perusfilosofia on: Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki. Tee lisää sitä, mikä toimii. Jos jokin ei toimi, tee jotain toisin.

Jotain on aina hyvin

– Joskus käy niin, että tarina, jota kerromme itsestämme, työstämme, pomoistamme ja vaikka asiakkaistamme on voittopuolisesti kovin negatiivinen. Työnohjaajana toivoisin ihmisiltä viisautta nähdä, että vaikka jokin asia saattaa olla haasteellinen, moni muu asia voi kuitenkin olla hyvin. Ratkaisukeskeisyyden perusviesti on se, että mihin huomio keskittyy, se kasvaa ja voimistuu.

Jos tarkkailet jatkuvasti niitä asioita, jotka työpaikalla häiritsevät sinua tai joista et pidä, niiden merkitys sinulle kasvaa entisestään. Yritä ennemmin huomata seikkoja, jotka ilahduttavat sinua, edes vähän, edes joskus. Kun keskityt niihin, alat huomata ne useammin, ymmärtää mikä ne saa aikaan ja iloita niistä enemmän.

– Negatiivisuus tarttuu, mutta niin tekee myös positiivisuus. Jokaisen kannattaisi pysähtyä havainnoimaan omia silmälasejaan. Jokainen kantaa itse vastuun siitä, minkä väristen silmälasien kautta esimerkiksi työtovereitaan katselee ja minkälaista tarinaa luo itse työpaikalleen.

Muuta sitä mitä voit

Työpaikalla on aina asioita monella tasolla. On niitä, joihin työntekijä voi itse vaikuttaa. Joihinkin asioihin pystyy vaikuttamaan yhdessä toisten kanssa työyhteisönä. Sitten on niitä asioita, joita pystyy muuttamaan vain organisaation johto. Aina on myös seikkoja, joihin ei voi vaikuttaa lainkaan. Keskity siis niihin asioihin, joihin voit oikeasti vaikuttaa.

– Suuri työnilon viejä ovat ylipäänsä huonot tai sujumattomat sosiaaliset suhteet työpaikalla. Työpaikan sosiaaliset suhteet, joissa on ongelmia, vievät työniloa ja kuormittavat joskus kohtuuttoman paljon.

– Ongelmien ratkaisuun kannattaa opetella sutjakkuutta. Kannattaa opetella toimimaan heti ja ottamaan puheeksi heti kun havaitsee ongelman – jos vaikka pelisäännöt eivät pidä. Muista pitää ihmiset ja ongelmat erillään. Ole ratkaisukeskeinen ja huolehdi omasta vuorovaikutuksesta, Pia Vilanen neuvoo.

– Muista kiinnittää huomiotasi siihen, kuinka omasta vuorovaikutuksestasi näkyy arvostava asenne.

Pysähdy myönteisyyteen

– Tutki myönteisiä tunteita ja pysähdy niiden äärelle. Voisit vaikka miettiä, milloin jokin sai sinut työssä tuntemaan viimeksi kiinnostusta, ylpeyttä tai kiitollisuutta. Entä mistä olet iloinnut töissä viimeksi? Kerro näitä tarinoita myös toisille ja pyydä toisia kertomaan niitä itsellesi.

– Moni asiakkaani kertoo, että ei saa positiivista palautetta työpaikallaan. Yksi hyvä konsti varmistaa, että saa positiivista palautetta, on antaa sitä työtovereille. Muista kuitenkin olla aito. Aitoa kiitettävää löytyy aivan varmasti.

– Hyvät vuorovaikutussuhteet lisäävät työniloa, voimavarojamme, ja suojaavat esimerkiksi stressiltä, joten ihmissuhteisiin kannattaa panostaa.

Tekeminen on kivaa

– Muista nauttia ihan tekemisestä. Työniloa voi löytää ihan pienistä asioista, kunhan ne vain huomaa ja niitä osaa arvostaa. Läsnäolon taito ja eläminen hetkessä auttaa näkemään kauneuden, ja vaikka huolellisesta arkiston siivoamisesta voi saada mielihyvää.

Työnohjaaja kertoo itse löytävänsä työilon kun hän näkee, että työllä on merkitystä.

– Työn merkityksellisyyden kokemus on minulle tärkeää. Nautin myös tekemisen meiningistä ja siitä, kun työ sujuu ja saan tehdä sitä muiden työstään innostuneiden ihmisten kanssa, Pia Vilanen kertoo.

Työ voi imeä mukaansa

Työterveyslaitoksen verkkosivuilla työhön liittyvää innostumista ja iloa kuvataan sanoilla työn imu.

Se tarkoittaa myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Työn imussa oleva työntekijä on tarmokas, omistautunut, uppoutunut, sinnikäs vastoinkäymisissä ja ylpeä työstään.

Työn imussa oleva työntekijä kokee työnsä merkitykselliseksi, haasteelliseksi, inspiroivaksi.

Työyhteisön jäsen voi tukea työkavereitaan kiinnittämällä huomiota heidän onnistumisiinsa, vahvuuksiinsa ja mahdollisuuksiinsa. Sellainen antaa energiaa koko yhteisölle. Vastaan tulevia epäkohtia käsitellään rakentavasti ja sinnikkäästi.

Tutkimusten mukaan kukoistavissa ja taloudellisesti menestyvissä työyhteisöissä myönteistä kannustuspuhetta on vähintään kolminkertaisesti kielteiseen ja vähättelevään puheeseen verrattuna.

Miten voin edistää työn imua?

– Ylläpidä optimismia tiukoissakin tilanteissa.

– Tue työtovereitasi ja tarjoa apuasi tarvittaessa.

– Ole aloitteellinen.

– Ole avoin työtehtäviin liittyvissä asioissa.

– Ota vastuu omasta käyttäytymisestäsi ja toiminnastasi.

– Kunnioita ja arvosta työtovereitasi

– Ole luottamuksen arvoinen.

– Suhtaudu ristiriitoihin rakentavasti.

– Anna anteeksi.

– Ole ystävällinen ja huomaavainen työtovereillesi.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto