Posted on

Työn imuun!

Henkilöstökyselyllä ja kehityskeskusteluilla kasvattamaan työn imuaViljaa

Kun yrityksen tai organisaation toiminta on tuottavaa, työntekijät voivat hyvin ja ilmapiirikin on innovatiivinen, ovat asiat hyvällä mallilla. Että näin olisi, tarvitaan innostunutta ja työlleen omistautunutta henkilökuntaa – siis työn imua.

Työn imun taustalla on laajalti kansainvälistä tutkimusta. Tutkimuksen kärkihahmoina ovat työn imun käsitteen kehittäjä hollantilainen professori Wilmar Schaufeli sekä Jari Hakanen Suomesta.

Työntekijöiden kokemalla työn imulla on selvästikin hyötyä yritystoiminnalle parantuneen tuloksen muodossa. Esimerkiksi suomalaisten kunnallisten hammaslääkärien tuottavuus ja palkkataso olivat paremmat korkeampaa työn imua ilmaisseilla kuin muilla (Hakanen & Koivusilta 2014). Myös työntekijät hyötyvät. Kun työn tekeminen innostaa, myös työtyytyväisyyden ja terveyden mittarit osoittavat parempia lukemia.

Energiaa antavia ja työn imua kasvattavia asioita ovat työhön liittyvät ja henkilön voimavarat. Esimerkiksi opettajien työssä suoriutumista ja vaativista oppilastilanteista selviytymistä paransivat esimiehen tuki, hyvä ilmapiiri ja arvostus (Bakker ym. 2007).

Luotaimen tuore henkilöstökysely on laadittu kartoittamaan työn imun kannalta olennaisia voimavaratekijöitä työpaikalla. Kysely antaa siten myös selkeän välineen tehdä parannuksia tarpeen tullen.

Työn ohella toisena voimavaralähteenä on kunkin työntekijän oma panos. Olemme Luotaimessa laatineet kehityskeskustelumallin, jossa huomio kiinnitetään työnteon edellytyksiä ja työn intoa ylläpitäviin asioihin. Näkökulma poikkeaa siten perinteisestä suorituksen arviointia painottavasta kehityskeskustelukäytännöstä. Luotaimen kehityskeskustelumalli korostaa esimiehen ja työntekijän vuoropuhelua ja positiivisia voimavaratekijöitä kuten yksilöllinen työn mielekkyys, omasta työhyvinvoinnista huolehtiminen ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen.

Lue lisää

Marjut Wallenius, psykologian tohtori, tutkija, henkilöstötutkimusten asiantuntija, Luotain Consulting Oy

 

Tags: , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 7.12.2020 – 24.3.2022.
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Luotaimen uusi asiakaslehti 2020 on ilmestynyt!
Lue lehti tästä

Luotaimessa alkaa johtamisen ja yritysjohtamisen koulutusohjelma 9.12.2020 – 5.4.2022.
Koulutuksen tavoitteena on antaa johtaja- tai päällikkö asemassa olevalle henkilölle valmiuksia kasvaa tehtävässään ja johtaa organisaatiotaan myös muutostilanteissa. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää