fbpx

Tulkintojen ansa

helmi 16, 2014 | Blogi

Työyhteisöissä paljon päänvaivaa aiheuttavat negatiiviset tulkinnat. Negatiivinen tulkinta tapahtuu usein suhteessa johonkin ihmiseen tai ryhmään – jostakin syystä hänen tai heidän Vaijerilla_makaava toimintansa kiihdyttää mieltä ja alamme tehdä tulkintoja syistä, miksi hän ehkä toimi kuten toimi.

Tulkinnasta on usein paljon haittaa, sillä se kiihdyttää mieliä entisestään ja saa usein yhteisön ylireagoimaan, kärpäsestä tulee härkänen. Yhä useammasta asiasta alkaa löytyä tukea negatiiviselle tulkinnalle, ”tämänkin asian suhteen henkilö on käyttäytynyt kummallisesti”. Pian ollaan yhä syvemmällä tulkinnan viidakossa. Pahimmillaan tulkinnat murentavat luottamuksen täysin.

Työnohjaus avaa tilanteita

Työnohjauksessa negatiivisia tulkintoja on usein mahdollisuus tarkastella ja oikaista. Ihmiset ovatkin yleensä taitavia ottamaan niihin etäisyyttä. Työnohjaaja usein kuulee huolta; haastavia tunteita ja alkaa kysymyksien avulla avata tilannetta, tasapainottaa näkökulmaa. Tunnetila rauhoittuu vähitellen ja tilanteeseen avautuu vaihtoehtoisia tulkintamalleja. On mahdollista nähdä asiat tulkintojen takana, ymmärtää ja oikaista mahdollisia väärinymmärryksiä. Rauhallisesti asioita punniten ihmiset huomaavat itse, että lähtevät liiaksi mukaan negatiiviseen tulkintaan.

Miten välttää negatiivisia tulkintoja?

Mitä sitten voi itse tehdä negatiivisia tulkintoja välttääkseen? Parasta on aina purkaa mieltä kiihdyttävät tilanteet mahdollisimman nopeasti. Yksinkertaisinta on tulkinnan sijaan kysyä: ”Jäin miettimään, mitä tarkoitit, kun sanoit tai teit näin?” ”Kerrotko hieman lisää, niin pääsen paremmin mukaan ajatukseesi.” Jos kysyminen ei juuri nyt ole mahdollista, on viisasta yleensä pidättäytyä asian vatvomisesta. Jos huomaat, että etsit selityksiä jonkun ihmisen toiminnalle hänen persoonastaan tai siitä, mitä tiedät hänen aiemmista kokemuksistaan, voit pysähtyä ja sanoa itsellesi ”no, tämä on nyt ihan tulkintaa, en tiedä todella, ennen kuin kysyn asiaa.” Jos huomaat tehneesi hyvin negatiivisen tulkinnan, voit myös kysyä itseltäsi, olisiko asialle ehkä jokin muu, tavanomaisempi selitys. Entä oletko itse liian kiihtynyt tai väsynyt voidaksesi arvioida asiaa rauhassa?

Useimmat työelämän hankalista tilanteista johtuvat väärinymmärryksistä, joita ei ole selvitetty ja jotka ovat johtaneet vähitellen puolin ja toisin negatiiviseen tulkintaan. Viisas ottaa etäisyyttä, katsoo ”ulkokehältä” ja kysyy askarruttavat asiat ääneen – useimmille tilanteille löytyy arkinen, epädramaattinen selitys.

Pia Vilanen, toimitusjohtaja, Luotain Consulting Oy, Johdon työnohjaaja Master CSLE®, ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry, Mindfulness -ohjaaja

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto