Posted on

Miten tullaan huipputiimiksi?

Luotaimen ratkaisukeskeiset työnohjaajat saavat aikaan työniloa ja tuloksiaVaikka erinomaiset yksilölliset saavutukset ovatkin toivottavia, ryhmä on aina enemmän kuin jäsentensä summa”

Minulla on työnohjaajana ja työyhteisövalmentajana ollut kunnia työskennellä huipputiimin tunnusmerkit täyttämien tiimien kanssa. On huikeaa työskennellä tiimin kanssa, jossa toiminnan tavoite on kaiken aikaa keskiössä. Energia suuntautuu työskentelyyn, joka nähdään merkityksellisenä ja mielihyvää antavana.

Tiimin jäsenistä on helppo nähdä, että he tulevat mielellään työpaikalle, toisen jaksamisesta huolehditaan ja apu on herkässä. Työtä arvostetaan, asiakkaita arvostetaan ja työtovereita arvostetaan. Asiat nähdään myönteisessä valossa ja vähemmän näkyy asioiden tai ilmiöiden negatiivistä tulkintaa.

Huipputiimissä aidosti arvostetaan ja hyödynnetään ihmisten ja ammattitaitojen erilaisuutta
Erityisen vaikuttunut olen ollut siitä, että vaikka roolit voivat olla tiimissä joustavia, tiimin jäsenten erilaisuus ollaan aidosti koettu voimavarana. Tällaisessa tiimissä aidosti arvostetaan ja hyödynnetään ihmisten ja ammattitaitojen erilaisuutta.

Turvallisuuden tunne –varmuus siitä, että minut hyväksytään ja minua arvostetaan sellaisena kun olen, on huipputiimissä korkealla ja se näkyy rohkeutena asettaa itsensä peliin, kukin omalla tavallaan. Tällöin työntekijöiden potentiaalia ei jää niin paljon piiloon vaan se tulee valjastetuksi koko tiimin hyväksi. Kykyjen täydempi ja laajempi käyttäminen ruokkii oman kyvykkyyden ja pystyvyyden tunteita edelleen, joka edistää yksilön ammatillista kasvua –ja mitä tulosta sillä saavutetaankaan!

Huipputiimitkin kohtaavat haasteita
Huipputiimitkin kohtaavat haasteita, mutta merkille pantavaa on, että eteen tuleviin ongelmiin huipputiimissä puututaan heti ja niitä opitaan ratkaisemaan tehokkaasti. Aloitteellisuus on hyvällä tasolla, asiat tuntuvat olevan kaikkien vastuulla. Yhteisten esteiden raivaus saa aikaan edelleen sitoutumista toisiinsa ja yhdessä tehtävään työhön.

Huipputiimissä pääsee helpommin osaksi avointa keskustelua, ennakkoluulotonta ajattelua, luovaa pohdiskelua, ja toisaalta kriittistäkin suhtautumista. Kommunikointia leimaa toisten esittämien näkökantojen aito kuuntelu ja niihin reagoiminen. Työssä kun työssä myös kriittistä suhtautumista tarvitaan, mutta arvostusta, kunnioitusta ja välittämistäkin huokuvassa työyhteisössä kenenkään minuus ei ole vaakalaudalla, vaikka oma idea ei aina menekään sellaisenaan läpi. Siksi, huipputiimissä on helppo ottaa kantaa -kriittistäkin. Palauttetta siis osataan antaa ja ottaa vastaan.

Huipputiimissä ei tarvitse tehdä työtä otsa kurtussa
Toisaalta työskentelyä leimaa myös keveys. Työtä ei tehdä otsa kurtussa –huumori voi olla ulkopuolisesta kuulijasta ”rajuakin” kun peruslähtökohta on työyhteisössä kunnioitus ja arvostus. Flow –tunteita esiintyy, jolloin joskus suurestakin työmäärästä huolimatta töistä lähtiessään ei olekaan niin väsynyt, kun päivän tuloksellisuutta katsomalla voisi luulla!

Miten huipputiimiksi sitten tullaan?
Miten huipputiimiksi sitten tullaan? Miten sitä voi edistää? Uskon, että isoin ja merkittävin asia on tietoisesti tukea arvostavaa työkulttuuria. Opetellaan tietoisesti tapaa kommunikoida arvostavasti, ottamalla esiin rakentavasti kehittämiskohteita ja antamalla myös kehuja ja tunnustusta.

Esimiehen asema on erittäin tärkeä. Auktoriteettiasemasta tehnyt esim. työn merkityksellisyyden määrittelyt muokkaavat koettua todellisuutta paljon. Esimiehen tehtävä on ikään kuin johtaa merkityksiä positiiviseen ja rakentavaan suuntaan. Toki jokainen työyhteisön jäsen voi vaikuttaa arvostavan työkulttuurin synnyttämiseen omilla teoilla ja sanoilla –joka päivä.

Pia Vilanen, Luotain
Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

HR Ammattilaisille suunnattu tapahtuma 8.3.2019 klo 13.00 - 16.00 Luotaimessa.
Luotain esittelee toimintaansa -tutustu Luotaimen palveluihin ja tapaa valmentajia ja työnohjaajia. ilmoittaudu mukaan 22.2.2019 mennessä. Katso tapahtumasivu tästä ja kysy lisää!

Luotain tuottaa yhteistyössä TEM:n ja SITRA:n kanssa kaksi yrityskiihdyttämöä, jossa mukana 20 organisaatiota. Kiihdyttämö nyt käynnissä.
Nyt mahdollisuus hakea mukaan uuteen verkosto-ohjelmaan. Kysy lisää: info@luotain.net

Luotaimen Katrina Kuusela ja Tuula Savolainen puhumassa Tampere-Talossa työyhteisösovittelusta
Luotaimen valmentajat Tuula Savolainen ja Katrina Kuusela puhumassa Sosiaalialan asiantuntijapäivillä työyhteisösovittelusta 5.-6.3.2019, Tampere-talossa Lähde mukaan. Katso tilaisuus tästä!

ELYN KONSULTAATIOLLA VAUHTIA KASVUUN!
LUOTAIN valittu ELY-keskuksen yritysten kasvuvalmiuksien ja liiketoiminnan uudistumisen kehittämisen palveluntuottajaksi. Kysy miten sinä voisit saada apua liiketoimintasi kehittämiseen Elyn tuella: info@luotain.net

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää

Hyvinvointiblogissa