Posted on

Luotaimen etätyöskentelyn vinkit

Etätyössä saa usein keskittyä rauhassa työtehtäviinsä, keskeytyksiä on vähemmän ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen helpottuu, kun aikaa ei kulu työmatkoihin.

Virittäydy työpäivään esimerkiksi pienellä lenkillä ulkosalla. Osa meistä tykkää tehdä etätöitä työvaateissa, osa verkkareissa. Syö kunnon aamupala. Työlistan tekeminen päivän töitä varten toimii monelle. Työlista selkeyttää mieltä, lisää hallinnan tunnetta ja helpottaa priorisoimaan

Varaa rauhallinen tila ja varmista ergonomia. Kiinnitä huomiota viihtyisyyteen. Voit säätää pöydän korkeutta esimerkiksi kirjoilla ja tuolin korkeutta tyynyillä. Nouse välillä seisomaan ja vaihda muutenkin usein asentoa.

Tauot tuppaavat etätyössä unohtumaan ja työpäivät saattavat huomaamatta venyä pitkiksi. Työaikaan ja taukoihin kannattaakin kiinnittää huomiota. Ole kahvi- ja lounashetkessäsi täysin läsnä. Kahvitauko on hyvä hetki, olla epämuodollisesti yhteydessä, vaikka kollegoihisi. Yhteisöllisyys tekee hyvää kaikille.

Jos kotona on muita, sovi heidän kanssaan työn tekemisen aikaiset toimintatavat, kuten puhelinrauha, keskeyttämisen pelisäännöt, päivän ruokatauot, ym.

Jos työskentelet nyt kodissa, jossa myös muu perhe on päivisin kotona, yhteiseen lounaaseen perheen kanssa kannattaa panostaa. Useimmille perheille on harvinaista luksusta, että arkena saadaan syödä yhdessä myös lounasaikaan. Tee sitä omalta osaltasi mukava ”keidas” -hetki.

Työpäivän jälkeen siivoa työvälineet pois silmistä ja vaihda vapaalle. Työtilasi muuttuu jälleen tavalliseksi kodiksi ja on hyvä, ettei näköpiirissä ole mitään, mikä vetää sinua jatkuvasti työn maailmaan.

Halutessasi voit irrottautua työpäivästä tekemällä ulkona pienen kävelylenkin.

Huolehdi, että vapaalla sinulla on mukavaa tekemistä, josta nautit. Nyt on syytä pysyä kotona! Klikkaa itsesi, vaikka YLE:n sivuille, josta löydät 30 vinkkiä, joiden avulla viihdyt kotona ja löydät itsellesi mielekästä tekemistä. Tästä pääsen Ylen vinkkeihin.


Sujuvan etätyöskentelyn kotona mahdollistavat kunnon työvälineet ja yhteydet.

Teknologian kannalta huomioon kannattaa ottaa mm. seuraavat seikat:

Laitteisto
Läppäri on etätyöhön paras vaihtoehto. Läppäreissä on valmiina web-kamera ja
mikrofoni, joten etäpalavereihin ja kokouksiin on helppo osallistua ilman lisälaitteita. Mikäli etätöitä tehdään pöytäkoneella voi web-kameran ja mikrofonin ostaa erikseen. Web-kamera ei ole pakollinen mutta tuo paljon lisäarvoa etätyöskentelyyn. Web-kamera ja mikrofoni ovat edullisia hankintoja.

Ohjelmistot
On hyvä huolehtia, että kaikilla on tarvittavat ohjelmat. Jos töitä tehdään yrityksen läppärillä, mitä luultavammin ohjelmat ovat kunnossa, mutta jos töitä joutuu tekemään omalla koneella kotona voi ohjelmistojen asennus olla tarpeen. Tässä kohtaa kannattaakin varmistaa oman yrityksen IT-tuesta minkälaisia lisenssejä yrityksellä on ja sen, että yrityksen ohjelmistoja saa asentaa omalle kotikoneelle.

Teams on täydellinen työkalu etäkokousten pitämiseen. Mikäli yrityksessä ovat käytössä Office palvelut, kuuluu Teams suurella todennäköisyydellä ohjelmistovalikoimaan. Teamsiä on helppo käyttää.

Yhteydet
Etätöitä tehdessä yhteyden on hyvä olla nopea. On myös hyvä muistaa tietoturva. Kotoa tehdessä sinulla ei ole samaa turvaa kuin toimistolla yrityksen verkossa. Varmista siis yrityksesi IT-tuesta minkälaisia tietoturvaratkaisuita kotiin on tarjolla.

Meillä Luotaimessa työnohjaus-, coaching-, valmennus- ja koulutuspalvelut onnistuvat hienosti myös etätyökaluin. Käytämme Luotaimessa Teams palvelua etätyökaluna. Teamsin kautta valmennukseen tai koulutukseen on helppo osallistua, jos sinulla ei ole Teamsiä asennettuna koneellasi, voit liittyä Teams palaveriin tai koulutukseen verkkoselaimellasi. Tämä ei vaadi sinulta mitään asennuksia.

Haluatko etätyön tekemiseen tai käytännön järjestelyihin tukea? Tukea on runsaasti saatavilla, älä suotta jää yksin. Luotaimelta voi tilata työyhteisölle etätyökoulutuksen ja yksilöllistä tukea saa helposti etäcoachingista. Luotaimen työnohjaajat ja coachit ovat käytettävissäsi lue lisää tästä. Lue lisää etätyöskentely -valmennuksesta tästä.

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Ensimetrin tukemat Yrittäjä coaching ryhmät ovat alkaneet, seuraavassa ryhmässä, joka alkaa Tampereella 16.9. klo 9.00 - 10.30 on tilaa. Kysy lisää: marjo.ronka@luotain.net
Coachingissa saat tukea yrittäjänä toimimiseen sekä oman liiketoimintasi kehittämiseen. Kysy ryhmistä ja ilmoittaudu mukaan. Ensimmäisen tilikauden yrittäjät saavat coachingin maksutta. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 22.9.2020 – 21.12.2021. VIELÄ MUUTAMA PAIKKA VAPAANA
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää