Posted on

Luo hyvä vuosi

Uusi vuosi on perinteisesti lupausten aikaa, eikä ihme, onhan vuoden vaihtuminen selkeä ajanjakson muutoksen merkki ja uusi mahdollisuus. Uutta vuotta voi katsoa myös tavoitteiden Kohti hyvää tulevaisuuttaja unelmien näkökulmasta – mitä toivon elämääni tänä vuonna?

Aarrekartta on menetelmä, jolla voi hahmottaa hyvää toivottua tulevaisuutta. Aarrekarttaa voi kerätä mieluisista kuvista tai hahmotella piirtäen ja kirjoittaen. Varaa itsellesi aikaa muutama tunti, varmista että tänä aikana voit olla hyvässä vireessä ja työskennellä keskeytyksettä. Ajan ottaminen voi tuntua haastavalta, mutta se kannattaa. Ota itsellesi myös riittävästi tyhjää paperia sekä värikkäitä kyniä.

Aarrekartassa ideana on lähteä rohkeasti hyvästä tulevaisuudenkuvasta. Miltä elämä näyttää, kun se on sellaista kuin toivoisit? Voit piirtää itsesi jossakin tilanteessa, jossa haluat tänä vuonna olla. Ketä tässä tilanteessa on mukana, mitä olet tekemässä, millainen tunnetila siinä on? Voit hahmotella paperille myös erilaisia asioita, jota haluat elämääsi sisältyvän tänä vuonna: mitä toiveita ja tavoitteita sinulla on työn suhteen, entä vapaa-ajan? Millaisia harrastuksia ja lataavia voimanantajia tahdot varata itsellesi vuoden varrelle? Millaisia suhteita asioilla on; tärkeät asiat voivat viedä paperilla suuremman tilan kuin vähemmän tärkeät.

Joskus hyvän tulevaisuudenkuvan hahmottaminen on vaikeaa, etenkin jos mieli on stressaantunut. Anna itsellesi silloin lupa luonnosteluun, voit piirtää ja kirjoittaa erilaisia asioita, joita nyt tulee mieleen. Asiat tarvitsevat aikaa kiteytyäkseen. Tärkeintä on luottaa intuitioon ja antaa paperille tulla asioita sensuroimatta niitä liiaksi. Aarrekarttasi on sinun pohdintaasi ja toivettasi tulevaisuudesta, eikä sinun tarvitse näyttää sitä kenellekään. Halutessasi voit myös jakaa ajatuksia siitä läheistesi tai työkavereidesi kanssa.

Aarrekartan luoman tulevaisuudenkuvan on mahdollista alkaa toteutua parhaiten silloin, kun voit aina välillä palata sen luomaan tunteeseen ja mielikuvaan – näin alat vähitellen tehdä valintoja, jotka vievät kohti hyvää tulevaisuutta. Mikä olisi sellainen säilytys- tai esilläolopaikka, jossa aarrekartta voisi muistuttaa sinua hyvästä tulevaisuudenkuvastasi silloin tällöin? Jotkut käyttävät myös kännykän sovelluksia ja tuovat oman aarrekarttansa kännykän taustakuvaksi.

Työskentelyn lopuksi suo muutama ajatus sille, miten hyvä tulevaisuudenkuva toteutuu arjessasi pienessä muodossa jo tänään? On helpottavaa ja ilahduttavaa huomata, miten moni asia on jo hyvällä alulla.

Vinkki: Työpaikallakin voi tehdä hyvän vuoden luonnostelua esimerkiksi pohtimalla yhdessä,  millainen olisi hyvä tilannekuva meistä työskentelemässä vuonna 2014? Mitä kuvassa tapahtuu? Miten siinä kommunikoidaan? Mikä on tärkeää?

Pia Vilanen, Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry ja johdon työnohjaaja Master CSLE, mindfulness -ohjaaja

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

HR Ammattilaisille suunnattu tapahtuma 19.2.2018 Luotaimessa.
Luotain esittelee toimintaansa -tutustu Luotaimen palveluihin ja tapaa valmentajia ja työnohjaajia. ilmoittaudu mukaan 5.2.2019 mennessä: info@luotain.net

Luotain tuottaa yhteistyössä TEM:n ja SITRA:n kanssa kaksi yrityskiihdyttämöä, jossa mukana 20 organisaatiota. Kiihdyttämö nyt käynnissä.
Nyt mahdollisuus hakea mukaan uuteen verkosto-ohjelmaan, joka alkaa helmikuussa 2019.Katso tapahtumasivu tästä ja kysy lisää!

LUOTAIMEN KURSSIKALENTERI JULKAISTU
Luotaimen koulutukset ovat konkreettisia ja tarjoavat työkaluja ammattilaisten arkeen. Lähde mukaan. Katso kurssit tästä!

ELYN KONSULTAATIOLLA VAUHTIA KASVUUN!
LUOTAIN valittu ELY-keskuksen yritysten kasvuvalmiuksien ja liiketoiminnan uudistumisen kehittämisen palveluntuottajaksi. Kysy miten sinä voisit saada apua liiketoimintasi kehittämiseen Elyn tuella: info@luotain.net

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää