Posted on

Ilonspiraali

Talouselämä 17/2019 julkaistu artikkeli, jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta.

Sillä miten sanoitat työtäsi, on suora yhteys työilmapiiriin.

Työn iloa kokevia ihmisiä on helpompi johtaa.

Tammikuun lopussa erikoiskosmetologi ja estenomi Lauri Salmi lepäsi, joogasi ja seikkaili Balilla. 34-vuotias Salmi lähtee loma-aikoina kauas Suomesta, jotta hän pääsee irtautumaan työstään täysin. Lomien ulkopuolella hän omistautuu työlleen kahden kauneushoitoalan yrittäjänä sekä kauneushoitoalan ammattilaisten kouluttajana.

Salmi äänestettiin 31 000 äänellä 459 ehdokkaan joukosta Suomen iloisimmaksi yrittäjäksi vuonna 2018 eläkevakuutuyhtiö Ilmarisen järjestämässä kilpailussa.

”Olen ollut alalla 15 vuotta ja viimeiset 8 vuotta toiminut hahmona, joka kouluttaa ja tapaa ihmisiä. Tykkään paljon siitä mitä teen. Se tuo energiaa, positiivisuutta ja iloa, jota koetan tuoda muillekin. Ehkä siksi voitin palkinnonkin”, hän arvelee.

Salmi kuvaa työtään vaihtelevaksi. Kaksi päivää viikossa hän tekee itse kauneushoitoja Ullanlinnan tai Munkkiniemen hoitoloissa. Muulloin hän joko tekee paperitöitä tai käy kouluttamassa ammattilaisia ympäri Suomen. Omaa ammattitaitoaan hän kehittää kouluttautumalla, usein ulkomailla.

”Työ ilo tarkoittaa minulle, että saan siitä jonkinlaisia kicksejä. Koen ilon hetkiä, kun pystyn auttamaan asiakasta tai ratkaisemaan jonkun ongelman. Jos esimerkiksi asiakkaalla on on iho-ongelmia, yhdessä ratkaisun oivaltaminen tuo iloa ja mielihyvää.”

Salmi ei ole naama kuin hangon keksillä 24 tuntia vuorokaudessa. Vapaa-ajallaan hän voi purkaa lähimmille huonotuulisuuttaan. ”Asiakkaille en ole koskaan halunnut huonoja päiviä näyttää.”

Työyhteisöjen- ja johdon valmentaja Pia Vilasen mielestä ilo helpottaa ja tehostaa työntekoa. Kun työssään kokee iloa, tulkitsee ihmisten sanomisia ja työpaikan tapahtumia valoisasti. Tällaisia ihmisiä on helpompi johtaa ja yhteistyö on sujuvaa.

”Ulkopuolinen aistii ilmapiirin. Totta kai asiakas haluaa palata niiden palvelujen piiriin, joissa hän kokee myönteisiä tunteita. Mikään ei ole viehättävämpää kuin asiastaan innostunut ihminen”, Vilanen sanoo.

”Vaikka kuinka tuntisi myönteisiä tunteita työssään, jokaisen meistä tulisi muistaa huolehtia palautumisesta, sillä voimavarojen väheneminen nakertaa työn iloa.”

Kun ihminen saa käyttää omia vahvuuksiaan ja toimia työssä omien arvojensa mukaan, syntyy myönteinen spiraali, joka ruokkii itseään.

”Kun harjaannuttaa itsensä näkemään asioita, jotka ovat hyvin ja mahdollisia, niitä näkee koko ajan enemmän. Uskaltaa rohkeammin yrittää huomatessaan, että rajoittavat ajatukset eivät aina ole tosia”.

Vilaselle itselle iloa tuo työn merkityksellisyys ja hyvät vuorovaikutussuhteet. Vaikka jokaisessa työssä on tehtäviä, jotka eivät tunnu mielekkäiltä, turhautumista on helpompi sietää, kun kokee työn tärkeäksi. ”Negatiivisesti ajattelevan näkökulma usein kapenee, ja hän tarttuu helposti lillukan varsiin.”

Vilanen kehottaa olemaan tarkkana siinä, millaista tarinaa omasta työstään kertoo sekä itselleen että toisille, millaisia sanoja käyttää työstä, kollegoista ja asiakkaista.

”Pahan puhuminen nakertaa luottamusta ihmisten välillä. Vaikka puhuisi vain selän takana pahaa, aistii toinen, että jokin vuorovaikutuksessa ei täsmää. Negatiivinen ilmapiiri syö voimavaroja ja työnteho laskee. Hyvään työilmapiiriin kannattaa syystä panostaa.”

Lauri Salmi haluaa palvella jatkossakin asiakkaita hymyillen ja hyvällä energialla. Hän uskoo, että iloisen ja innostuneen asiakaspalvelijan luokse halutaan  tulla.

Aina ei tarvitse olla hilirimpsis-energiapakkaus, mutta työssä on työrooli ja työminä. Uskon, ettei ihminen ole oikealla alalla, jos huonotuulisuus ei mene työpäivän aikana ohi. Silloin on katsottava peiliin.”

Salmen huono aamu muuttuu yleensä kivaksi jo aamupäivän aikana, kun ovesta astuu sisään uusia ihmisiä uusine ajatuksineen elämästä. Hän huomaa, etteivät omat murheet ole niin vakavia.

 

 

 

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 27.1.2021 – 27.4.2022.
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Luotaimen uusi asiakaslehti 2020 on ilmestynyt!
Lue lehti tästä

Luotaimessa alkaa johtamisen ja yritysjohtamisen koulutusohjelma 26.1.2021 – 5.4.2022.
Koulutuksen tavoitteena on antaa johtaja- tai päällikkö asemassa olevalle henkilölle valmiuksia kasvaa tehtävässään ja johtaa organisaatiotaan myös muutostilanteissa. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää