Posted on

Hyvä fiilis -parhaat tulokset

Iloa työhön  

Hyvällä fiiliksellä, ilolla ja innostuksella on mieletön merkitys, siihen mitä ihminen saa työssään aikaan. Siksi siihen kannattaa myös satsata. Apua on kyllä saatavilla.

Voit hankkia keskusteluapua työnohjaajalta. Moni toivoo aikaa omalta esimieheltä. Toiselle erityisen tärkeää on työtoverisuhteet –tunne, että tykätään ja että on hyvä yhteyden tunne muihin. Joskus kuitenkin on hetkiä, että tarvitsee muistuttaa itseään miksi olikaan tekemässä, sitä mitä oli tekemässä.

Suomi elää innostuksesta, rohkeudesta ja siitä, että omaan ja toisen tekemiseen uskotaan. Toisen ääripään ilmiö tähän liittyen on työuupumus. Pahimmillaan työkykyisyys laske kuin lehmän häntä: ammatillinen itsetunto heikkenee ja hallinnan tunne katoaa, on jatkuvasti väsynyt ja ärtyisä –silloin ei ole hyvää fiilistä itsellä ja paljon tulee vaikuttaneeksi myös työtoverin fiiliksiin. Elämässä on muutakin työ ja ei ole mukava jos myös muu elämä kärsii.

Työuupumus lyhentää elinikää

Työssäjaksamisen kanssa kamppailu ei ole terveydellemme eduksi. Juuri julkaistun Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston yhteisen tutkimuksen mukaan (Iiris Hovatta ja Kirsi Ahola, 2012) työuupumus lyhentää telomeerejä. Kromosomien päät, joita kutsutaan telomeereiksi, lyhenevät jokaisen solun jakautumisen yhteydessä ja normaalitilanteessa telomeerien lyhentyminen onkin täysin luonnollinen ikääntymiseen liittyvä ihmisen ominaisuus.

Kuka on vastuussa omasta hyvästä fiiliksestä?

Hyvään fiilikseen työyhteisössä vaikuttavat kaikki sen jäsenet. Työn merkityksellisyyden alleviivaus, vaikuttamisen mahdollisuudet ja kokemus, että olen hyvä tässä ja haluan ja voin kehittyä lisää, antaa paljon motivaatiota, innostusta ja iloa.

Valmentava johtajuus innostaa

Minut saa innostuneeksi ja erityisen iloiseksi Luotaimen uusi valmentavan johtajuuden ydintaidot 270° kysely ja prosessi, jolla työyhteisöjä esimiehineen voidaan tukea hyvällä tavalla innostavaan työhön. Kyselyllä mitataan ja kysytään esimieheltä itseltään, hänen esimieheltään ja arvioitavan esimiehen alaisilta mitä he toivoisivat esimiehen valmentavan johtamisen taidoilta positiivisessa ja ratkaisukeskeisessä hengessä. Kysely ohjaa konkreettisiin vinkkeihin ja ehdotuksiin.

Valmentavan johtamisen ydintaidot -kyselyn on kehittänyt: Valtiokonttori, Finsight Oy:n, Moodment sekä Helsingin yliopiston koulutus ja -kehittämiskeskus Palmenian asiantuntijat. Luotain Consulting Oy on toiminut ja toimii kyselyn teknisenä kehittäjänä ja tuottaa kyselyä ja valmennusta nykyään yhteistyössä Moodment:n asiantuntijoiden kanssa. Lue lisää valmentajan johtajuuden ydintaidot arvioinnista.

Olen koostanut aikamoisen määrän esimiesarviointeja ja saanut lukea esimiehille arvokkaita vinkkejä siitä, mikä tekee johtamisesta eri toimijoiden mielestä hyvää, työntekijän työstä helpompaa ja kuinka oma esimies voi auttaa työntekijäänsä suoriutumaan työstä ja iloitsemaan siitä.  Tuloksissa nousee esiin esim., että Ihmiset odottavat esimieheltään kuuntelemista ja mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon. Työntekijät myös usein odottavat tukea esimieheltään, jotta voisivat vankistua omassa asiantuntijuudessaan. Oman asiantuntemuksen monipuolinen käyttäminen ja osallistumismahdollisuudet päätöksentekoon motivoi ja saa työn tuntumaan mielekkäältä. Tuolloin kun usein saa myös haastaa osaamistaan, oppia uutta ja se jos mikä, saa aikaan hyvää fiilistä!

Hyviä fiiliksiä työhön!

Pia Vilanen, ratkaisukeskeinen työnohjaaja, Työyhteisö- ja esimiesvalmentaja

Toimitusjohtaja, Luotain Consulting Oy

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

Luotaimessa alkaa tuotekehittäjäksi palvelumuotoilumenetelmin valmennus 7.12.2020 – 24.3.2022.
Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoja ja taitoja kehittää osallistavasti organisaation palveluita asiakastarpeista ja liiketoiminnallisista tavoitteista käsin. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Luotaimen uusi asiakaslehti 2020 on ilmestynyt!
Lue lehti tästä

Luotaimessa alkaa johtamisen ja yritysjohtamisen koulutusohjelma 9.12.2020 – 5.4.2022.
Koulutuksen tavoitteena on antaa johtaja- tai päällikkö asemassa olevalle henkilölle valmiuksia kasvaa tehtävässään ja johtaa organisaatiotaan myös muutostilanteissa. Lue lisää ja kysy lisätietoja

Työnimuun! henkilöstökysely ja etätyö
Tiedätkö, miten työntekijäsi voivat etätöissä? Luotaimen uudella etätyökyselyllä tähän saadaan vastauksia. Lue lisää

Luotain on kehittänyt etänä tarjottavia palveluita.
Etäjohtaminen-, Voi hyvin etätyössä-, Etätyö sujumaan - valmennukset toimivat hienosti työn tekemisen tukena. Myös Työnohjaus ja coaching palvelut onnistuvat hyvin myös Teamsillä tai Zoomilla. Luotaimella myös useita verkkokursseja, jotka sopivat hyvin omaehtoiseen opiskeluun. Käy kurkkaamassa. Lue lisää

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Talouselämä 3.5.2019
jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta. Lue lisää

Helsingin Sanomat 6.4.2018
Artikkeli: Vinkit toimiviin kokouskäytäntöihin. Asiantuntijana Annamaija Tolvila Lue lisää

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää