Posted on

Valmentava johtaminen motivoi

Pia vilanenValmentava johtaminen on tehokasta ja mielekästä työskentelyä sekä johtajan itsensä että koko yhteisön kannalta. Yksi keskeinen hyöty on se, että valmentava johtaminen ottaa huomioon työntekijöiden sisäisen motivaation. Yhdysvaltalaiset huippututkijat Edward Deci ja Richard Ryan ovat vuosikymmenten mittaisessa motivaation tutkimuslinjassaan todenneet, että tuloksekkaissa työyhteisöissä johtajuus tukee työyhteisön jäsenten sisäistä motivaatiota.

Sisäinen motivaatio tarkoittaa työntekijän aitoa, itsestä lähtevää kiinnostusta työnsä tekemiseen ja kehittämiseen. Ulkoinen motivaatio taas tarkoittaa toimimista ulkoisen palkkion toivossa tai rangaistuksen pelossa. Tällöin ihminen tekee kyllä sen minkä käsketään, mutta hänen ajatuksensa ja kiinnostuksensa saattavat olla muualla. Johtajasta voi tällöin tuntua, että hän ”vetää kivirekeä”.

Valmentava johtaminen tukee sisäistä motivaatiota, koska se antaa työntekijöiden omalle ajattelulle ja toiminnalle tilaa, osallistaa ja sitouttaa paremmin ja pitkäjänteisemmin kuin perinteinen käskyttäminen. Johtajakeskeisestä kulttuurista tulee yhteisöllisempää, luovempaa ja parhaimmillaan tuotteliaampaa. Motivaation kannalta tärkeää on myös tunne siitä, että voi itse vaikuttaa työhönsä ja taidot ja haasteet ovat tasapainossa. Erityisen tärkeää motivaatiolle on myös hyvä, arvostava ilmapiiri.

Koko yhteisön ajattelu ja taidot esiin

Voidaankin ajatella, että valmentavassa johtamisessa perinteisiin hyvän johtajan ominaisuuksiin, vaikkapa kykyyn olla tavoitteellinen, tehdä päätöksiä ja antaa palautetta lisätään osallistava elementti. Valmentava johtaja ottaa työyhteisön mukaan itse arvioimaan, kehittämään ja asettamaan tavoitteita, kannustamaan itse itseään ja toinen toistaan. Tällöin suhde työhön tulee mielekkäämmäksi.

Valmentava johtaminen on myös lähtökohtaisesti arvostavasti ihmisiin suhtautuvaa: valmentava johtaja uskoo siihen, että ihmisillä itsellään on taitoja, voimavaroja, vahvuuksia ja ratkaisuja. Johtajan tehtävä on auttaa niitä tulemaan näkyviin.

Valmentava johtaminen ei vapauta johtajaa vastuusta – loppukädessä on johtajan tehtävä pitää huolta, että yhteisesti sovituista asioista pidetään kiinni. Valmentava johtaminen on kuitenkin johtajalle vapauttavaa, koska pomokin saa enemmän tilaa pohtia asioita yhdessä yhteisön kanssa, toimia myös osana porukkaa. Kaikkea ei tarvitse keksiä itse tai tarjoilla tiimille valmiina. Yhteisön voima ja luovuus pääsee uudella tavalla näkyviin.

Vinkki johtajalle:

Mieti jotakin arkista tilannetta työssäsi tänään? Miten voisit saada työntekijäsi osallistumaan enemmän? Entä jos et tekisikään kaikkea valmiiksi itse vaan lähtisit kysymään muiden ratkaisuehdotuksia? Muista myös avoimen kuuntelun voima!

 

Pia Vilanen, Luotain Consulting Oy,toimitusjohtaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry, johdon työnohjaaja Master CSLE®

 

Tags: , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

LUOTAIN valittu ELY-keskusten kehittämispalvelujen palveluntuottajaksi !
Ota yhteyttä: info@luotain.net ja kysy lisää, jos tarvitset apua kasvuvalmiuksien ja liiketoiminnan uudistumisen kehittämiseen. Elyn tuki on merkittävä!

LUOTAIMEN KURSSIKALENTERI JULKAISTU
Mm. Huippuluento: ”Hyvän elämän edellytykset pitkäaikaishoidossa” Luotaimessa 23.3. klo 9.00 - 11.00 Jari Pirhonen, FT gerontologian tutkijatohtori, joka toimii mm. tutkijatohtorina hoitorobotiikan alalla. Valmennuksia tulossa huhti-toukokuussa mm. Henkilökohtainen tehokkuus -valmennus 5.4. Esimiestyö ja haastavat tilanteet 16.5., Toimiva työsuhde 8.5. Katso kurssit!

UUTTA!.
Luotaimen työhyvinvointivalmennuksessa mukana myös Firstbeat-sykevälimittaus, jolla saadaan tietoa fyysisestä kuormittumisesta, mitataan palautumisen riittävyyttä ja tunnistetaan unen laadun sekä liikunnan vaikutuksia terveydelle. Tavoitteena on selvittää työntekijöiden kuormittumista ja palautumista työ- ja vapaapäivinä, jotta uupumista aiheuttaviin tekijöihin voidaan vaikuttaa.

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää

Hyvinvointiblogissa