Posted on

Tulkintojen ansa

Työyhteisöissä paljon päänvaivaa aiheuttavat negatiiviset tulkinnat. Negatiivinen tulkinta tapahtuu usein suhteessa johonkin ihmiseen tai ryhmään – jostakin syystä hänen tai heidän Vaijerilla_makaava toimintansa kiihdyttää mieltä ja alamme tehdä tulkintoja syistä, miksi hän ehkä toimi kuten toimi.

Tulkinnasta on usein paljon haittaa, sillä se kiihdyttää mieliä entisestään ja saa usein yhteisön ylireagoimaan, kärpäsestä tulee härkänen. Yhä useammasta asiasta alkaa löytyä tukea negatiiviselle tulkinnalle, ”tämänkin asian suhteen henkilö on käyttäytynyt kummallisesti”. Pian ollaan yhä syvemmällä tulkinnan viidakossa. Pahimmillaan tulkinnat murentavat luottamuksen täysin.

Työnohjaus avaa tilanteita

Työnohjauksessa negatiivisia tulkintoja on usein mahdollisuus tarkastella ja oikaista. Ihmiset ovatkin yleensä taitavia ottamaan niihin etäisyyttä. Työnohjaaja usein kuulee huolta; haastavia tunteita ja alkaa kysymyksien avulla avata tilannetta, tasapainottaa näkökulmaa. Tunnetila rauhoittuu vähitellen ja tilanteeseen avautuu vaihtoehtoisia tulkintamalleja. On mahdollista nähdä asiat tulkintojen takana, ymmärtää ja oikaista mahdollisia väärinymmärryksiä. Rauhallisesti asioita punniten ihmiset huomaavat itse, että lähtevät liiaksi mukaan negatiiviseen tulkintaan.

Miten välttää negatiivisia tulkintoja?

Mitä sitten voi itse tehdä negatiivisia tulkintoja välttääkseen? Parasta on aina purkaa mieltä kiihdyttävät tilanteet mahdollisimman nopeasti. Yksinkertaisinta on tulkinnan sijaan kysyä: ”Jäin miettimään, mitä tarkoitit, kun sanoit tai teit näin?” ”Kerrotko hieman lisää, niin pääsen paremmin mukaan ajatukseesi.” Jos kysyminen ei juuri nyt ole mahdollista, on viisasta yleensä pidättäytyä asian vatvomisesta. Jos huomaat, että etsit selityksiä jonkun ihmisen toiminnalle hänen persoonastaan tai siitä, mitä tiedät hänen aiemmista kokemuksistaan, voit pysähtyä ja sanoa itsellesi ”no, tämä on nyt ihan tulkintaa, en tiedä todella, ennen kuin kysyn asiaa.” Jos huomaat tehneesi hyvin negatiivisen tulkinnan, voit myös kysyä itseltäsi, olisiko asialle ehkä jokin muu, tavanomaisempi selitys. Entä oletko itse liian kiihtynyt tai väsynyt voidaksesi arvioida asiaa rauhassa?

Useimmat työelämän hankalista tilanteista johtuvat väärinymmärryksistä, joita ei ole selvitetty ja jotka ovat johtaneet vähitellen puolin ja toisin negatiiviseen tulkintaan. Viisas ottaa etäisyyttä, katsoo ”ulkokehältä” ja kysyy askarruttavat asiat ääneen – useimmille tilanteille löytyy arkinen, epädramaattinen selitys.

Pia Vilanen, toimitusjohtaja, Luotain Consulting Oy, Johdon työnohjaaja Master CSLE®, ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry, Mindfulness -ohjaaja

Tags: , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

LUOTAIN valittu ELY-keskusten kehittämispalvelujen palveluntuottajaksi !
Ota yhteyttä: info@luotain.net ja kysy lisää, jos tarvitset apua kasvuvalmiuksien ja liiketoiminnan uudistumisen kehittämiseen. Elyn tuki on merkittävä!

LUOTAIMEN KURSSIKALENTERI JULKAISTU
Mm. Huippuluento: ”Hyvän elämän edellytykset pitkäaikaishoidossa” Luotaimessa 23.3. klo 9.00 - 11.00 Jari Pirhonen, FT gerontologian tutkijatohtori, joka toimii mm. tutkijatohtorina hoitorobotiikan alalla. Valmennuksia tulossa huhti-toukokuussa mm. Henkilökohtainen tehokkuus -valmennus 5.4. Esimiestyö ja haastavat tilanteet 16.5., Toimiva työsuhde 8.5. Katso kurssit!

UUTTA!.
Luotaimen työhyvinvointivalmennuksessa mukana myös Firstbeat-sykevälimittaus, jolla saadaan tietoa fyysisestä kuormittumisesta, mitataan palautumisen riittävyyttä ja tunnistetaan unen laadun sekä liikunnan vaikutuksia terveydelle. Tavoitteena on selvittää työntekijöiden kuormittumista ja palautumista työ- ja vapaapäivinä, jotta uupumista aiheuttaviin tekijöihin voidaan vaikuttaa.

Lehtiartikkeleja Luotaimesta

Työ Terveys Turvallisuus -lehti 6/2016
Artikkeli: Ilmapiiri parani puhumalla hyvää. Asiantuntijana Pia Vilanen Lue lisää

JYTY-Lehti 5/2016
Artikkeli: Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja JYTY -lehden asiantuntijana aiheena Vaikeat asiat puheeksi Lue lisää

PROVIISSORIT -LEHTI 10/2015
Artikkeli: Vahvuusalueilta innostusta työhön. Kirjoittajat Pia Vilanen ja Tuula Kiuru-Ahvonen Lue lisää

JULKU Pirkanmaan yrityskummien lehti
Artikkeli: Luotain Consulting Oy Vuoden kummiyritykseksi Lue lisää

QUESTBACK asiakaslehti
Artikkeli: Mittaamisen avulla työyhteisö positiiviseen kasvuun Lue lisää

Hyvinvointiblogissa