fbpx

Oikopolkuja

tammi 18, 2018 | Blogi

Oikopolkuja umpiperään –  vai opitaanko yhdessä?

Vauhdikkaassa ajassa liikkuu monenlaisia oppeja ja kikkoja, joilla luvataan tulla hyväksi johtajaksi. Esimerkiksi parilla esimiehen lapulle kirjoittamalla lupauksella uskotaan parannettavan johtamista. Tuntuu kovin yksinkertaiselta, onko hyvään johtamiseen ja menestykseen olemassa oikopolku?

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia keinoja. Ensinnäkin, missiota, visiota ja strategiaa tulisi koko porukalla retuuttaa, möyhentää ja pyörittää sen ensimetreiltä asti.  Ylemmän johdon ajatuksia tulisi voida haastaa, koska uusien mahdollisuuksien havaitseminen ja niihin ajoissa tarttuminen on elinehto. Siinä onnistumiseen taas tarvitaan joukkovoimaa, arjen uteliaisuutta, uusien mahdollisuuksien puntarointia ja ajatusten törmäyttämistä koko organisaatiossa. Yrityksen olemassaolon tarkoitus ja yhteinen kiinnostava päämäärä onkin kaiken toiminnan perusta. Sen yhteiseen työstämiseen tarvitaan aivan uudenlaista johtamiskulttuuria, oppimista ja matalaa hierarkiaa. Tämä edellyttää organisaatioiden uudelleen muotoilua, isoa uudistusta, sillä muutoksia ei voi saada aikaan muuttamatta tekemistä.

Tämän lisäksi tarvitaan johtamisen peruspakettia. Jotta organisaatiossa pystytään sekä uudistumaan, että huolehtimaan arjen töistä, pitää olla käytössä selkeät toimintamallit. Turbulenssissakin on varmistettava sujuva, tehokas arki. Se ei toteudu uusilla ismeillä, tai esimiehen mietelauseella, sillä johtajan tehtävä on johtaa. Siinä työssä on huolehdittava, että ryhmä pysyy perustehtävässään ja toimii tavoitteiden mukaisessa suunnassa. Johtajan on taattava työn teon edellytykset ja oltava eturintamassa työyhteisön kehittäjänä. Lisäksi hänen pitää kommunikoida ja edistää organisaation vuorovaikutusta ja innostusta. Jotta kaikki toimii, on luotava työntekoa tukeva organisaatio, selkeät töiden järjestelyt ja pelisäännöt sekä pidettävä niistä kiinni.

Jotta työ kiinnostaa, on siinä voitava onnistua. Johtajan tulee kyetä vahvasti tukemaan onnistumista, antaa jatkuvasti palautetta ja olla kiinnostunut organisaation ja siellä työskentelevien ihmisten työstä. Arvostus lisääntyy arvostamalla ja työssään viihtyvä ihminen haluaa osallistua yhteisen päämäärän saavuttamiseen. On viisasta kuunnella rakentavaa kritiikkiä ja tukea erilaisten näkemysten törmäilyä organisaatiossa. Siitä syntyy uutta.

Johtamisen painopisteet uudistuvat maailman myllerryksessä. Varmaa on kuitenkin, että johtamiseen ei ole tarjolla vippaskonsteja, johtamisosaamista on kehitettävä jatkuvasti.

Merja Talkio-Vilanen, Johdon valmentaja ja liiketoiminnan kehittäjä, Luotain Consulting Oy

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto