fbpx

Kysymällä ja sanomalla -päästään pitkälle

marras 9, 2010 | Blogi

henkilöstötutkimusSuomalaisia työyhteisöjä on moitittu vähäpuheisiksi

Suomalaisia työyhteisöjä on moitittu vähäpuheisiksi ja niukasti palautetta antaviksi. Saatu vähäinen palaute on pääsääntöisesti kielteissävytteistä. Ikäänkuin vitsinä työyhteisöissä kulkeekin slogan, että  mikäli kukaan ei sano työstäsi mitään -olet todennäköisesti tehnyt työsi hyvin.

Ihminen kuitenkin tarvitsee palautetta

Ihminen kuitenkin tarvitsee tukea ja palautetta työstään -toiset enemmän ja toiset vähemmän, mutta väitän, että kaikki tarvitsevat palautetta ainakin jossakin määrin. Palautteen antamisen lajia voi olla monenlaista. Joskus palkankorotus, ylennys, virkistyspäivä tai palkintomatka on valittu palautteenannon konkreettiseksi muodoksi.

Tarvitaan sanoja

Aina ei kuitenkaan ole mahdollista antaa aineellista palautetta vaan tarvitaan sanoja, jotka rauhoittavat ja lämmittävät mieltä. Toisaalta tarvitaan sanoja, jotka suuntaavat toimintaa haluttuun suuntaan. Puuttuminen, silloin kun toiminta ei ole toivotun tasoista tai suuntaudu oikeaan tekemiseen, lopulta palvelee kaikkia osapuolia parhaiten. Toisaalta positiivisen palautteen antaminen silloin, kun sen paikka on, voi olla työntekijälle todella tärkeää ja merkityksellistä. Toisaalta positiivisen palautteen antaminen on yksinkertaisin tapa lisätä työntekijän motivaatiota ja sitoutumista….ja työn iloa!

Toinen kärsii epätietoisuudesta enemmän, toinen vähemmän

Ei tunnu mukavalta arvailla, että onkohan tämä jota teen ”oikeanlaista tekemistä” tai ”onkohan työni laatu tai määrä riittävää” tai ”tuleekohan minun huolehdittua kaikista niistä työtehtävistä, joista minun odotetaan huolehtivan”.  Toinen kärsii epätietoisuudesta enemmän, toinen vähemmän. Mutta väitän, että mikäli hallinnan tunnetta ei ole juuri lainkaan kyllä se nakertaa jokaisen jaksamista ja työstä nauttimista.

Puheella rakennetaan yhteistä todellisuutta

Puheella rakennetaan yhteistä todellisuutta. Yhteiset määrittelyt, että tämä on hyvä, me olemme osaavia, tuotteemme on hyvä, rakennetaan todellisuutta, jota elämme. Auktoriteettiasemasta tehdyt määrittelyt muokkaavat kokemaamme todellisuutta paljon. Siksi esimiehen sanoilla on merkitystä.

Myös kysyminen auttaa

Myös kysyminen auttaa. Jos olet esimies ja sinua mietityttää miten meidän työyhteisössä oikein menee -kysy. Aina ei ole mahdollista käydä perinpohjaista keskustelua jokaisen työntekijän kanssa. Silloin hyvä vaihtoehto on kysyä -kyselylomakkeella, jolla kysytään oikeita asioita. Kun kysytään asenteella, että hei, kehitetään tätä yhteistä työtä yhdessä -jo kysyminen voi auttaa herättämään vähän uinuneenkin yhteishengen ja halun tehdä työstä hyvää.

Luotain voi auttaa sinua kysymisessä -meillä on hyvät menetelmät ja luotettavat työkalut

Luotain voi auttaa sinua kysymisessä. Meillä on käytössä hyvät menetelmät ja luotettavat työkalut. Sinä voit keskittyä perustehtävääsi. Yhdessä voidaan miettiä, miten tulokset puretaan henkilöstölle. Mielelläni olemme siinäkin avuksi -jos niin haluat!

Pia Vilanen, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja, Luotain

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto